fbpx

Waarom gezonde lakens en dekbedden essentieel zijn voor een goede nachtrust

Ik had nooit echt stilgestaan bij het belang van goede lakens en dekbedden, tot ik begon te merken hoe mijn dochters sliepen, en erover begon op te zoeken. Een van mijn dochters had last van uitslag en eczeem, en ik wist niet meteen waar het vandaan kwam. Na wat uitproberen kwam ik erachter dat onder andere het synthetisch beddengoed haar huid irriteerde. Mijn andere dochter zweette ’s nachts zo erg dat ze vaak wakker werd en niet goed kon slapen. Sinds ik ben overgestapt op biologisch katoenen en tencel beddengoed, zijn deze problemen gelukkig verleden tijd. Ik kies sinds dan altijd voor lakens, kussens, dekbedden en dekbedovertrekken van Kadolis.


Mijn ervaringen met biologisch katoen en tencel

  • Zacht voor de huid: Voor mijn dochter met een gevoelige huid is biologisch katoenen beddengoed echt een redding geweest. Geen irritaties meer, alleen maar zachtheid tegen haar huid.
  • Reguleert vocht: Het tencel dekbed en de biologisch katoenen lakens zijn fantastisch voor mijn andere dochter. Het materiaal is supergoed in vocht opnemen en weer afgeven, waardoor ze nu eindelijk zonder nat voorhoofd kan slapen. Wat een verschil!

Wat gebruik ik zelf?

Dit zijn de producten die bij ons echt een verschil hebben gemaakt:

Hoeslaken puur biologisch katoen: voelt heerlijk zacht en ademt goed. Het blijft ook mooi na veel wassen.

Waterdichte matrasbeschermer katoen: geen gezweet, en houdt werkelijk alles tegen om je matras te beschermen.

Kinderdekbedovertrek van tencel biologisch katoen: ook hier weer… gedaan met de hele nacht zweten.

Kussen van tencel en biologisch katoen: ik val in herhaling zeker? Zweten is verleden tijd.

Biologisch katoenen laken: in de zomer slapen we vaak gewoon onder dit laken ipv het dekbed.

Voor het babybed en het peuterbed kochten we ook kokosmatrassen (maar die zijn nooit gebruikt, want wij sliepen samen, haha)


Waarom deze materialen zo goed werken

  • Ademend vermogen: Zowel biologisch katoen als tencel zorgen ervoor dat lucht goed kan circuleren. Dit voorkomt dat je oververhit raakt.
  • Milieuvriendelijk: Het is fijn om te weten dat deze materialen duurzaam zijn geproduceerd, zonder pesticiden of schadelijke chemicaliën.
  • Duurzaam: Dit beddengoed gaat lang mee. Het blijft mooi en voelt elke keer weer als nieuw aan.

Matrasbeschermers: let op wat je kiest!

Naast het beddengoed zelf, is het belangrijk om te weten dat veel matrasbeschermers vaak van plastiek gemaakt zijn. Deze kunnen ervoor zorgen dat je minder goed kan ademen tijdens het slapen en zweet kunnen vasthouden. Ik raad aan om een matrasbeschermer te kiezen van ademend materiaal, zoals biologisch katoen, om de slaapkwaliteit te verbeteren en huidirritaties te voorkomen.


Een gezonde nachtrust voor iedereen

Sinds ik ben overgestapt op dit beddengoed, is de nachtrust van mijn dochters en van mijzelf zoveel beter geworden. Geen huidirritaties meer, geen wakker worden van het zweten. Alleen maar ontspannen slapen in een veilige en comfortabele omgeving. Als je twijfelt of je het verschil zult merken: ja, dat zul je zeker merken!

Wil je ook gezonde lakens en dekbedden ontdekken? Neem een kijkje bij Kadolis en probeer het zelf. Goede nachtrust begint voor mij écht bij goed beddengoed.



Dit is geen reclame, ik ben zelf grote fan! De links in dit artikel zijn affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijg ik een kleine commissie, wat me helpt om de inhoud van de blog te blijven verbeteren en ondersteunen. Jij betaalt echter niet meer dan normaal. Weet dat ik alleen dingen deel die ik zelf gebruik en waar ik zelf 100% fan van ben, en waarover ik mijn kennis met jou gewoon wil delen.

WIL je op de hoogte blijven?
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Volg me op Instagram voor meer tips

Op Instagram deel ik (uiteraard een selectie) van mijn leven in mijn stories. Ik deel niet alleen de mooie momenten, maar ook de minder leuke, de echte kant van het leven. Ik vind het belangrijk om de balans te laten zien en niet alleen het perfecte plaatje. Mijn stokpaardje is dan ook authentiek mezelf zijn, en jou inspireren dat ook te zijn.

Waarom ik nooit meer kraanwater drink: mijn ervaring met de Berkey waterfilter


Bij het kiezen van het juiste waterfilter voor je gezin, heb ik voor mezelf een lange zoektocht achter de rug. In dit artikel deel ik waarom ik liefst nooit kraanwater drink, waarom ik voor de waterfilter koos die ik nu heb. De vraag die mij het meest gesteld wordt, is “welke waterfilter heb jij weeral?”. Dus voilà, ik deel mijn info!

Waarom ik voor een Berkey-filter heb gekozen voor mijn drinkwater

Steeds meer hecht ik waarde aan wat ik dagelijks binnenkrijg, en water staat daarbij natuurlijk op nummer één. Lange tijd dronk ik gewoon kraanwater – makkelijk en goedkoop, toch? Maar na een tijdje begon ik me toch af te vragen wat er nu eigenlijk allemaal in dat water zit. Hoewel ons kraanwater zogenaamd “veilig” is, vond ik het idee van restjes medicijnen, zware metalen, de pil, chloor en zelfs microplastics en drugs niet echt geruststellend.

Is kraanwater wel zo proper als men beweert?

Ik denk dat veel mensen – net als ik vroeger – ervan uitgaan dat kraanwater helemaal proper en gezond is. Maar toen ik me erin ging verdiepen, kwam ik erachter dat er best wat stoffen in kunnen zitten die je liever niet wilt binnenkrijgen. Het water wordt natuurlijk gefilterd, maar dingen zoals medicijnresten, hormonen en zelfs lood uit oude leidingen komen soms toch in kleine hoeveelheden mee in ons water. Toen ik dat eenmaal wist, kon ik het idee niet echt meer loslaten.

Sindsdien weiger ik niet alleen om thuis kraantjeswater te drinken, maar gebruik ik ook geen kraantjeswater meer om mee te koken. Ik heb mijn obsessie wel wat losgelaten, want er was een tijd dat ik zelfs op bezoek bij anderen geen kraantjeswater wou drinken. Nu zal ik wel water aanvaarden, en denk ik “ach, als ik 90% van de tijd gezond water drink, zal het wel niet zo erg zijn om soms eens kraanwater te drinken.” Dat is ook de visie die ik aan mijn kinderen meegegeven heb: drink zoveel mogelijk uit de filter of uit een fles, maar je mag ook soms kraantjeswater drinken.

Waarom ik een Berkey-filter heb gekozen

Na weken zoeken, vergelijken en twijfelen, kwam ik uit bij de Berkey waterfilter. Ik had er goede dingen over gehoord, heb uren en uren opgezocht, vergeleken en overwogen. En ik moet zeggen: wat een verschil! Deze filter verwijdert een indrukwekkende hoeveelheid onzuiverheden – niet alleen zware metalen en chemicaliën, maar ook bacteriën en virussen. Wat voor mij ook belangrijk was, is dat de Berkey de goede mineralen gewoon in het water laat, dus je krijgt nog steeds alles wat je lichaam nodig heeft.

Als je wil weten hoe de waterfilter exact werkt, kan je dat hier lezen.

Wat filtert een Berkey waterfilter dan?

Berkey-waterfilters zijn bijzonder effectief in het verwijderen van een breed scala aan verontreinigingen, waaronder de schadelijke PFAS-chemicaliën, zoals PFOA en PFOS. PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte stoffen die onder andere worden gebruikt in anti-aanbaklagen en brandblusschuimen. Ze zijn berucht omdat ze moeilijk afbreekbaar zijn en daarom vaak in het milieu blijven hangen. Berkey’s actieve koolfilters kunnen het PFAS-gehalte tot wel 99,9% reduceren, wat zorgt voor aanzienlijk veiliger drinkwater.

Daarnaast filteren Berkey-systemen ook andere verontreinigingen, zoals pesticiden, resten van geneesmiddelen, zware metalen (zoals chroom-6) en chloor, wat niet alleen de veiligheid verbetert maar ook de smaak en geur van het water ten goede komt. De filters maken gebruik van actieve kool en adsorptie om ongewenste stoffen vast te houden, terwijl ze de essentiële mineralen in het water behouden, in tegenstelling tot sommige andere filtersystemen, zoals omgekeerde osmose.

Nieuwsgierig naar de Berkey-filters?
Check hier de verschillende modellen bij Berkeyexpert.nl.

Hoe lang gaat deze filter mee?

Ook handig: deze filter gaat superlang mee en is makkelijk te onderhouden. Je hoeft de filters niet constant te vervangen, en schoonmaken is heel simpel. Eindelijk gedaan met het sleuren van bakken water (want ik drink uiteraard alleen maar water uit glazen flessen :-)), en altijd water in huis.

Een Black Berkey waterfilter biedt een indrukwekkende duurzaamheid. Elk filter kan tot 11.350 liter water zuiveren, wat betekent dat je, bij gemiddeld gebruik, jarenlang toegang hebt tot schoon drinkwater. Als je bijvoorbeeld 38 liter water per week verbruikt, kan één set filters gemakkelijk meer dan 11 jaar meegaan, wat het niet alleen een kosteneffectieve, maar ook een milieuvriendelijke keuze maakt.

Gezond en duurzaam: win-win!

Wat voor mij ook zwaar meetelt, is dat de Berkey-filter duurzaam is. Als je plastiek flessen gebruikt tot nu, scheelt dat een hele hoop aan afval.

Wat kost dat?

Als je de kosten van een Berkey waterfilter vergelijkt met het kopen van flessenwater, zie je al snel hoeveel je bespaart. Met een Berkey waterfilter betaal je ongeveer €0,06 per liter gefilterd water, terwijl mijn favoriete flessenwater van Ordal €0,31 per liter kost. Dat betekent dat je in plaats van jaarlijks honderden euro’s uit te geven aan flessenwater, met een Berkey filter slechts een fractie daarvan betaalt. Als je het over een periode van 10 jaar bekijkt, bespaar je duizenden euro’s. Naast de kostenbesparing is het ook veel beter voor het milieu, en het bespaart je een hoop gesleur met bakken of plastiek flessen.

Sinds ik mijn Berkey-filter gebruik, heb ik echt een ander gevoel over het water dat ik drink. Het is fijn om niet steeds na te hoeven denken over wat er allemaal in het kraanwater kan zitten. Als je net als ik waarde hecht aan écht zuiver drinkwater, dan kan ik je zeker aanraden om ook eens een Berkey-filter te overwegen.

Klaar voor water dat echt zuiver is?
Bekijk de Berkey-filters bij Berkeyexpert.nl en ervaar het verschil zelf.

Welke filter heb ik thuis?


Ik koos voor de Royal Berkey door de combinatie van hoge capaciteit en snelle doorlooptijd, wat ideaal is voor mijn gezin (ik en twee dochters). De Royal Berkey heeft een grotere watertank voor 12,3 liter, wat betekent dat ik minder vaak water moet bijvullen. De snelle doorlooptijd zorgt ervoor dat we altijd voldoende water hebben, zonder lang te moeten wachten. Dit was een belangrijke factor voor mij, omdat ik met twee jonge kinderen altijd genoeg water nodig heb om te drinken en te koken.
Je kan deze topfilter hier bemachtigen. Er zijn ook grotere en kleinere filters dan deze.

Ik hoop dat mijn ervaring met de Berkey-filter je helpt bij het maken van een weloverwogen keuze voor je eigen gezondheid en die van je gezin. Als je klaar bent om over te stappen naar schoon, gefilterd water, kun je meer informatie vinden over de verschillende Berkey-modellen en ze direct aanschaffen via de links in dit artikel.

Nog even dit: You do you! Ik deel hier mijn tips, maar het staat je uiteraard vrij om zelf te kiezen wat jij belangrijk vindt in het leven. Ik ben ervan overtuigd dat we pas bewust kunnen kiezen, als we alle info hebben. Als jij na het lezen van dit artikel denkt “ik blijf gewoon lekker kraanwater drinken”, zijn we even goede vrienden. Net zoals bij alle dingen die ik hier of in het echte leven deel.

De links in dit artikel zijn affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijg ik een kleine commissie, wat me helpt om de inhoud van de blog te blijven verbeteren en ondersteunen. Jij betaalt echter niet meer dan normaal. Weet dat ik alleen dingen deel die ik zelf gebruik en waar ik zelf 100% fan van ben, en waarover ik mijn kennis met jou gewoon wil delen.

Volg me op Instagram voor meer tips

Op Instagram deel ik (uiteraard een selectie) van mijn leven in mijn stories. Ik deel niet alleen de mooie momenten, maar ook de minder leuke, de echte kant van het leven. Ik vind het belangrijk om de balans te laten zien en niet alleen het perfecte plaatje. Mijn stokpaardje is dan ook authentiek mezelf zijn, en jou inspireren dat ook te zijn.

De begrafenis van nonkel William

In september ging mijn nonkel William de laatste fase in, na een diagnose van slokdarmkanker enkele maanden eerder. Hij kon niet meer slikken, en dat betekende: geen eten, geen drinken. Euthanasie, daar moest hij voor wachten tot er plek was, binnen 2 weken. De dokters dachten dat hij die euthanasiedatum nooit ging halen, maar kijk… hij was een sportieve zeventiger, en dan kan je dus blijkbaar wel twee weken zonder eten en drinken. Het greep me naar de keel dat hij er binnenkort niet meer zou zijn, en tijdens een van mijn bezoekjes vroeg ik hem “nonkel William, wat zou je er eigenlijk van denken als ik een verhaal zou maken voor op jouw begrafenis, en dat ik dat dan vertel?” “Awel ja”, zei hij. Ik weet niet meer hoe hij het exact zei. Maar ik denk dat het was “dat zou ik geweldig vinden. Want die standaard madam die daar vooraan staat, die gaat niet gepassioneerd over mij vertellen. Ja, graag!”

Oorspronkelijk wilde ik gewoon kort iets vertellen, maar het verhaal bleef maar uitgebreider en uitgebreider worden, en uiteindelijk praatte ik gedurende de hele uitvaart. Ik kreeg mooie commentaren, mensen waren ontroerd, geraakt, geëmotioneerd. En ik…. Ik was niet aanwezig op zijn begrafenis. Zo voelde het toch. Want toen de begrafenis begon, probeerde ik vooral NIET naar het nummer te luisteren want dan zou ik gaan huilen. Tussen de teksten probeerde ik niet te luisteren, ook niet toen mijn nicht en achterneven vertelden. Ik kon niet naar de beelden van hem kijken, of ik zou niet meer kunnen praten. Ik moest sterk zijn, ik moest er kunnen staan. En weet je, de dag voor hij zou sterven, zei hij tegen me in zijn Zemsts dialect: “als ge over mij gaat vertellen, meugde wel ni schrieëve”. Haha. Maar goed… Toen echt iedereen zijn kist gegroet had, ging ik terug naar binnen, om zelf afscheid te nemen. Ik had een mooi afscheid voor hem gegeven, maar ik was er zelf niet geweest.

Hij toonde de weg

De weken erna bleef zijn begrafenis me achtervolgen. Hoe mooi was dat, daar vooraan staan en een levensverhaal vertellen. Ik begon op te zoeken, en ja… ik kon er mijn beroep van maken. Why not eigenlijk? Want als ik het verhaal van iemand kan vertellen, zodat de mensen die dicht bij de overledene staan de gelegenheid hebben om aanwezig te zijn en te rouwen, dát is pas een mooie missie.

Ik bleef nonkel William tegen komen. In de fietser die me voorbij reed, in de autobestuurder die mee aan het verkeerslicht stond. En voor mij waren het tekens: dit is het. Dit is jouw missie hier op aarde: verhalen vertellen. En ik weet niet of je al eens iets voelde dat 200% resoneerde? Wel… dit resoneert 200%. Ik voel het in elke vezel van mijn lijf.

Dus ik startte een opleiding tot ceremoniespreker en – maker, en specialiseerde me als ritual coach, om ook rituelen te kunnen begeleiden. Want hoe schoon is het, om op belangrijke momenten in mensen hun leven een mooie ceremonie te kunnen neerzetten.

Eventjes stilstaan

We zijn allemaal bezig met ons drukke leven en met onze smartphones, maar weet je wat we allemaal nodig hebben? Verbinding. En laat ceremonies daarvoor nu echt de uitgelezen kans zijn. Neem nu bijvoorbeeld een huwelijk, of een uitvaart. Zo eventjes écht stil staan, écht voelen. En ik heb ceremonies begeleid waar gelachen werd, en waar gehuild werd. Waar de zakdoeken boven gehaald moesten worden, en waar bijna gedanst ging worden. Het zijn die momenten die ons met elkaar verbinden.

Ik denk niet graag in kaders, dus ik ben van mening dat alles kan en alles mag. Was de Jos gekend voor zijn Duvelke per dag? Laat ons dan klinken met nen Duvel. Leerden jullie mekaar kennen tijdens een wandeling in het bos? Waarom doen we de ceremonie dan niet in een bos, en wandelen we er samen door? Wil je dat ik de hele ceremonie spreek, of wil je zelf spreken? Of wil je dat er soms eens een spreker het woord neemt? Fine by me :-). Of ben je ongeneeslijk ziek en weet je dat je einddatum er binnenkort aankomt? Laat ons dan samen jouw levensverhaal maken en vormgeven wat jij belangrijk vindt op een ceremonie.

Ik ben trouwens niet de vrouw die in een deux-pièces vooraan staat, ook niet diegene die op zoek gaat naar het mooiste woord. Nee, ik wil harten raken. Ik ben Marijke, helemaal authentiek mezelf. En ik vindt woorden voor de emoties die je zelf op dat moment niet kan vinden, en niet wil of kan brengen. Of dat nu op een uitvaart of een huwelijk is. Ik heb de kracht en de vrouwelijkheid in me om zelfs een diep trieste begrafenis lichter te maken. En bovenal sta ik voor, naast en achter jou, authentiek, als mezelf. De verhalenverteller. De verteller van jouw verhaal, op de manier die bij jou past.

Dus is er binnenkort een ceremonie en voel je “yes, het mag anders dan “standaard”, dan ben ik de vrouw die je zoekt. Zo maken we samen een huwelijksceremonie of een uitvaart die 100% persoonlijk en 100% uniek is. Een mooi verhaal. Jouw verhaal.

Verlichting in tijden van donkerte

Hoe ik als ceremoniespreker troost en lichtheid breng

In de schaduw van verdriet kunnen we soms het stralendste licht ontdekken. Als ceremoniespreker voel ik dat ik de unieke kracht bezit om zware momenten lichter te maken, zelfs op de meest droevige plekken, zoals uitvaarten.

De uitvaart: Een tijd van zwaarte en droefheid

Uitvaarten worden vaak geassocieerd met somberheid, en vaak zijn er uitvaartplechtigheden waarop zware teksten klinken, droefheid in de intonatie zit, en de algehele sfeer doordrongen is van verdriet. Maar wat als ik je zou vertellen dat het ook anders kan? Dat er in deze bijzondere herdenkingen ruimte is voor lichtheid, vreugde en zelfs glimlachen?

Mijn missie van een ceremoniespreker

Mijn missie als ceremoniespreker is om woorden en emoties te bundelen, niet alleen om te herinneren, maar ook om te vieren. Het gaat er niet om dat we het verdriet minimaliseren, maar dat we de prachtige momenten vieren die het leven van de overledene hebben gekleurd. Het gaat om het delen van verhalen – verhalen die mensen in de zaal laten lachen met tranen in hun ogen. Het is een manier om de last van het verlies enigszins te verlichten en te helpen bij het verwerkingsproces.

Dankbaarheid in moeilijke momenten

Ik voel me enorm dankbaar dat ik mensen kan helpen herinneren, eren en helen tijdens deze moeilijke momenten. Samen met families en vrienden streef ik ernaar om het leven te vieren, zelfs te midden van tranen. Het is een eer om te getuigen van de kracht van menselijke verbondenheid en de mogelijkheid om troost en lichtheid te vinden, zelfs in de donkerste tijden.

Ruimte voor lichtheid en liefde

Dus, als je ooit te maken krijgt met verlies en het gevoel hebt dat een uitvaart alleen maar grijs en zwaar hoeft te zijn, onthoud dan dat we samen ruimte kunnen maken voor lichtheid en liefde. Mijn rol als ceremoniespreker en -maker is om je te helpen, om verhalen te delen en om te herinneren. Samen kunnen we het licht laten schijnen, zelfs op de donkerste dagen.

Hoe je mij kunt bereiken

Als je in de toekomst mijn hulp nodig hebt, kun je altijd aan je begrafenisondernemer laten weten dat je graag met mij wilt samenwerken als spreker, in plaats van met de standaard spreker van het crematorium of de voorgestelde persoon. Je hebt altijd de vrijheid om dit te beslissen, en je begrafenisondernemer zal dit met begrip ontvangen.

Met warme groeten,

Marijke
Ceremoniespreker en ceremoniemaker